Kosmos anropar Solis

Solis har blivit återfödd i bloggarnas värld. Solis undrar om hans drömmar kommer gå i uppfyllelse. Solis undrar om han kommer få några bloggkompisar. Men tills dess begrundar han: Det finns endast ett verkligt allvarligt filosofiskt problem: självmordet (Albert Camus ur Myten om Sisyfos)

Tuesday, September 25, 2007

Upp till kamp!

Det som glädjer mest efter "hängt med i världen" senaste dagarna/veckan är munkarna (och även övriga människors) protester i Burma. Fredliga. Civilt motstånd kan det kanske kallas och knyter an till såväl västerländska som sydasiatiskt ideal. Till Thoreau. Till ashima (icke-våld/skada) i den indiska religionerna. Till Gandhi.
Buddhismen har rykte om sej att vara fredligt värre. Historien har dock visat på att buddhismen och dit buddhismen kommit har en blodig historia... En gammal professor från Tyskland lär nästintill blivit lynchad av de fredliga fromma buddhistmunkarna som satt lyssnade på dennes föredrag i Japan för ett par år sen när han påtalade detta.
Hur som helst glädjer det mej att se dessa icke-vålds-demostrationerna. Upp till kamp - verkligen!
Har dock fått skäll av en god vän för att jag inte själv varit tillräckligt engagerad i Birros serie Upp till kamp som just avslutas i SVT.
Jag börjar kanske bli gammal.
Men ska försöka ta igen det hela via webben... kanske väcks en reaktionär ådra i mej till liv?

Till sist kan jag säga en annan trevlig - högst personlig - nyhet och det är att jag fick VG (VG-) på den lilla tentan förra veckan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home