Kosmos anropar Solis

Solis har blivit återfödd i bloggarnas värld. Solis undrar om hans drömmar kommer gå i uppfyllelse. Solis undrar om han kommer få några bloggkompisar. Men tills dess begrundar han: Det finns endast ett verkligt allvarligt filosofiskt problem: självmordet (Albert Camus ur Myten om Sisyfos)

Tuesday, August 21, 2007

Sista älgen tandoorigrillad

Tandooriälgen är utläst och tänkte ge ett utlåtande, en recension, om vad jag tyckte.

Jag gillade den. Den var lättläst och perfekt sommarläsning. Korta kapitel, sällan över 10sidor långa. Den var exprimentell om ett framtida Göteborg vid namn Gautampuri men utan att bli allt för utfreakad. Är dock inte helt säker på om den ska ses som en "seriös" deckare eller en satirisk sådan, som driver med såväl genren som samtiden och blir samhällskritisk. Troligen det sista kanske...?
Aktuell i och med klimatförändringarna som pågår.
En fråga jag ställer mej är hur tydligt det syns på bild att nån bara har en testikel och skaffar man inte nån slags protes vanligen då?
Tandooriälgen är en smart (inte lika fiffig och på samma sätt smart som vem vill bli miljardär)och rolig bok och förde fram intressanta teser om hur människor reagerar i nya kulturella och religiösa kontexter. Boken är dryga 330sidor, sedan följer ett intressant och bra tacktal och sist en ordlista över vissa ord som används. Ett tips för den som ska läsa den.
Läste också nyligen ut Zac O'Yeahs bok Guru! och kan dra slutsatsen att bägge böckerna. De är ungefär lika långa. Har himla bra slut trots att det är så olika, Tandooriälgen en spänningsroman i en dysotopisk tid (även om det sällan känns skrämmande och farligt) och Guru! en reseskildring och personlig pilgrimsfärd. Sista ca 30-40sidorna i bägge böckerna är mycket bra.
O'Yeah behärskar deckar-genren bra och boken har ett bra driv.
Fulast med hela boken är väl kanske sär skrivning på framsidan. Men antar att det har med formgivning o sånt. Och det funkar man fattar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home