Kosmos anropar Solis

Solis har blivit återfödd i bloggarnas värld. Solis undrar om hans drömmar kommer gå i uppfyllelse. Solis undrar om han kommer få några bloggkompisar. Men tills dess begrundar han: Det finns endast ett verkligt allvarligt filosofiskt problem: självmordet (Albert Camus ur Myten om Sisyfos)

Friday, August 24, 2007

Friidrotts-VM 9dar på raken!

Åh härligt härligt massa massa friidrott. SVT kommer sända massa. Både direkt och repriser/sammandrag. Eurosport sänder också. Och SR. Men inte TV4 - underbart - en jävla skitkanal!
23.55 startar SVT1 sin sändning ikväll. Prick 24.00 ska startskotten för herrarnas maraton gå och VM-festen kan börja.

Men vilken status har Friidrott? Hur många gillar det? Verkar som många gillar det. Och är liten av paradsporten under OS. Men får lite utrymme i medierna jmf med fotboll och hockey tex (undantag VM/OS/EM-veckan och dagarna före...).
Själv är jag inte alls förtjust i fotboll (kollar ibland och det är vi VM och EM och ibland nån kval-match där Sverige spelar).

Är friidrott action? Fartfyllt? Nja. Försöken på 100m är ofta långdragna. Lite tjuvstarter och omstarter. 10sek. Sen nytt heat som ska ställa in startblock osv.
Friidrottens styrka och tjusning är att det när en tävling är som mest intensiv finns det alltid nåt att kolla på. Hopp, kast och löpningar varvar varann. Nästan svårt att hinna med att se allt. Ifjol på EM, så var det spjut och höjdfinal för herrar samtidigt. Blicken gick först åt spjutbanan, följde sedan spjuten i luften till landning och sen 30m bort så var en hoppare på ansatsbanan som började ta sats. Sen börjar det om. Och däremellen kommer någon löpgren.

Friidrotten gillar jag också att följa eftersom jag själv sysslat med den i flera år. Gått på friidrottsgymnasie i årskullen under Carro Klüft. Tävlat under mina första år mot Nicke Wiberg (tiokamparen som fick avstå VM-start efter drabbats av skada i veckan). Jag sprungit distanspass med Henrik Skoog, och även delat säng (det var dubbelsängen ganska smal dock Och han fick åka akut till sjukhuset på natten hehe) med honom på ett träningsläger där även Musse och hans tränare Ulf "fritösen" Friberg var med. Arvidssons tränare Mellis har berättat kul historier. Tror en historia handlade om Kajsas m fl agent, han gjorde "elefanten" och efter sett detta på youtube förvånas jag inte och minnesbild att det var han stämmer nog mycket väl.

En anledning till att friidrott ändå verkar locka kan vara atr det är en sport man fått testa på i skolan. Längd, höjd, 60/100m, kula och nån terrängrunda eller dyl för coopertest. Det finns en igenkänning och kanske en känsla av "va skönt att jag slipper" . Men då borde väl orientering vara skitstort att följa?! HAHAHA
Jag tror nog mer på att sporten, idrotten är enkel. Det finns egentligen massa regler. Allt från hur långa spikar man får ha, till var o hur nummerlappen ska sitta, att man inte få byta skor (iaf inte till annat märke) mellan försök och finallopp (skobytet handlar om inte ska kunna få dubbla pengar från sponsorerna; först Nike och sen Reebok) eller att man inte får ha handen i marken vid 800m vid start eller de andra sträckorna på 400m staffetten innan man sticker iväg.
De flesta "viktiga" regler är lätta att lära sej. Ingen komplicerad Offside ;)

Det är heller ingen bedömningssport. Man kan hoppa eller springa fult huvudsaken är att man kommer längst/högst eller först.
Sporten lockar med andra ord fram primitiva instinkter hos oss själva. Men i civiliserad form; inget explicit våld.

Och en sista grej tror jag är viktig. Det är naturligt. En sanning med modifikation. "naturligt" kanske vore bättre? Det jag vill komma är att det är naturligt för människan (sen urminnestider) att behöva springa, ibland kort ibland långt. Naturligt att kasta iväg föremål, (i förhistorisk tid var kanske precision mer viktigt än längden på kastet; för att döda ett djur). Lika så naturligt att hoppa, tex över en bäck. Det finns praktiska tillämpningar av momenten historiskt sett. Men momenten förekommer även hos den moderna människan i vardagen. Små barn går,springer, hoppar och kastar.
Under antikens olympiska spel förekom också momenten som förekommer nu men kanske inte är så underligt, hur många hade sett en cykel då? Men spjut fanns.

Något kort om konstlade grenar. Den mest konstlade grenen måste väl vara TRESTEG?! Ännu mer bissart blir det när reglerna säger att man inte får hoppa på varannat ben. Dvs först (upphoppsfot) Vänster sen Höger sen Väster och sen ner i gropen (eller tvärtom) utan man måste hoppa Vänster Vänster Höger (eller tvärtom) trots att det varannat ben ger längre längder. Alla andra grenar känns mer naturliga även om inte flopp är ett vanligt sätt att tänka sej ta sej över nåt hinder...

Nåja lite tankar om friidrott. Och på intet sätt allena rådande faktorer om varför friidrott verkar locka människor som följer det.

Tre grenar jag skulle vilja vinna i VM är 1500m 3000m hinder och maraton.
Och Terräng VM 12km förstås.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home